Săptămâna „Ovidius” la UOC | #20martie

Zilele Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (UOC) debutează mâine, 20 martie, cu o serie de evenimente în care omagiem cei 2060 de ani de la naşterea lui Publius Ovidius Naso. 

Vă invităm, începând cu ora 11:00, în Sala Senatului UOC (Campus UOC, corp A, Aleea Universităţii nr. 1), unde Rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prof. univ. dr. Sorin Rugină, va adresa un cuvânt de deschidere a zilelor UOC şi manifestărilor dedicate Anului Ovidius, urmat de cermonia  decernare a  titlului de Doctor Honoris Causa, de către Senatul UOC, maestrului gravurii românești, prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.„Personalitatea distinsului academician profesor doctor Mircia Dumitrescu, grafician, gravor şi sculptor, cel mai important ilustrator de carte din România, nu se poate defini decât printr-o serie de superlative: om de înaltă exegeză, profesor cu o extraordinară vocaţie, garanţie de adevăr, spirit sistematic de severă selecţie a valorilor culturii, cercetător cu o rigoare de bijutier, estet al artei şi fascinant pedant, entuziast căutător al filoanelor de aur în domeniul creației vizuale, reputat om de cultură.” se arată în Laudatio. 

După-amiază, începând cu ora 16:00, vă aşteptăm la Muzeul de Artă Constanţa (Bd. Tomis nr. 82-84) , unde va avea loc lansarea primului număr al revistei filialei Constanţa a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, dedicat în exclusivitate Anului Omagial. Revista va fi prezentată de preşedintele filialei, prof. univ. dr. Victor Ciupină, Rector Onorific al UOC. 

Lansarea va fi urmată de vernisajul expoziţiei „In Memoriam Publius Ovidius Naso”, semnată de Mircia Dumitrescu. Expoziţia reuneşte stampele care au ilustrat ediția din 1972 a volumului „Tristele și Ponticele”, al lui Publius Ovidius Naso, tradus de Teodor Naum şi tipărit la Editura Univers, dar și lucrări mai noi ale gravorului, din ultimii ani.Evenimentul este organizat de Facultatea de Arte a UOC. 

După vernisaj, de la ora 16:30, în aceeaşi locaţie, va avea loc masa rotundă intitulată „De la Sulmona, la Tomis. Două mii de ani de literatură.”, cu participarea unor cadre didactice universitare de prestigiu, din domeniul limbilor și literaturilor clasice: prof. univ. dr. Traian Diaconescu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Florica Bechet, Universitatea din București, prof. univ. dr. Ioana Costa, Universitatea din București, conf. univ. dr. Valy Ceia, Universitatea de Vest din Timișoara, conf. univ. dr. Ștefan Cucu, Universitatea „Ovidius” din Constanța și dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Cristina Tamaș și de conf. univ. dr. Florentina Nicolae, de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța. În cadrul mesei rotunde, vor fi abordate subiecte diverse, despre viața și opera Poetului, privite din perspectiva timpului său, dar și din perspectiva contemporanilor. Lirica de dragoste, Metamorfozele, poezia exilului au constituit repere de inspirație creatoare în toate epocile literaturii universale și continuă să fie și astăzi. Totodată, domnul profesor Traian Diaconescu va prezenta un poem inedit, pe care îl consideră a fi ovidian, demonstrând această teorie cu argumente critice. Masa rotundă este organizată de Facultatea de Litere a UOC. 

Manifestările fac parte din Săptămâna „Ovidius”, organizată de UOC în perioada 20-25 martie cu prilejul Anului Ovidius. 

Calendarul complet al evenimentelor îl puteţi găsi aici.

Website realizat și administrat de Universitatea Ovidius din Constanța